Tevékenységek

AlbumokAlbumok és fényképek restaurálása
A kötetek egy különleges fajtáját képezik a régi fénykép albumok.

 

Dísz és játékdobozok restaurálásaDísz és játékdobozok restaurálása

 

Grafikák restaurálásaGrafikák restaurálása

KéziratokKéziratok restaurálása
A papír igen változékony módon sérülhet, elsavasodhat, mikro-organizmusok támadhatják meg, rovarok,  egerek vagy más kártevők csonkíthatják meg, katasztrófák ( tűz, víz stb.) által is súlyosan károsodhat. De sérülhet  a gondatlan tárolás, vagy hanyag használat következtében is. A károsodások egy részét ki lehet javítani vagy meg lehet állítani, másik részét csak lassítani lehet. Minden esetben az adathordozó megmentése a célunk.

Könyvek restaurlásaKönyvek restaurálása
Az ókortól a korai középkorig a leggyakoribb kéziratos könyv a kódex volt. Az első könyvek vagy ősnyomtatványok a középkori kéziratos könyvek és a mai könyvek közötti átmenetet képeztek. Könyveket pergamenbe, bőrbe, selyembe, vászonba, papírba és ezek variációiba lehet bekötni. A restaurálásnál minden eredeti megmaradt és még használható részt megtisztítva, megerősítve megtartunk és a hiányokat szükség szerint az eredeti anyagnak megfelelően pótolva tesszük vissza a könyvre.

Kották restaurálásaKották restaurálása

Oklevelek restaurálásaOklevelek, iratok restaurálása
Az oklevél meghatározott külső és belső formáknak megfelelően szerkesztett, önmagában álló, befejezett, lezárt irat, amely valamilyen jogi tényt nyilvánít ki és annak bizonyítására szolgál. Az oklevelet pecsét hitelesíti. Az oklevelek 1526 előtt keletkeztek, a későbbi dokumentumok az iratok csoportjába tartoznak. Oklevelek anyaga pergamen vagy papír. A pergamen cserzetlensége miatt sokkal kényesebb a levegő páratartalmára. Általában összehajtva tárolják, és az idők során a nedvességre (a levegő magas páratartalma esetén) mindig hullámosodik, majd szinte csont keményre szárad, ebben az eldeformálódott állapotában. További sérüléseket okozhat a nehéz hitelesítő pecsét mely sok esetben kiszakítja az oklevelet. A viaszpecsét eltörhet az esetleges ütésektől. Restaurálás során az okleveleket tisztítjuk, kijavítjuk, kisimítjuk, a hiányokat pótoljuk, és igény szerint megfelelő tokot készítünk a biztonságos tároláshoz.

Térképek, tervrajzok restaurálásaTérképek, tervrajzok restaurálása

 

Újságok, plakátok restaurálásaÚjságok, plakátok restaurálása